Odżywianie:
szczupak odżywia się drobnicą, z czasem poluje na większe gatunki ryb, jego pożywieniem stają się również żaby, myszy czy też ptactwo wodne,
Przynęty naturalne:
najczęściej używaną przynętą naturalną jest tzw. „żywiec” czyli mała rybka przyczepiona do haczyka czy też kotwicy, zarówno ze spławikiem oraz z gruntu
Przynęty sztuczne:
twistery, rippery, blachy obrotowe, woblery
Tarło:
tarło odbywa się wczesną wiosną przy temperaturze ok. 4 – 9C
Ochrona:
wymiar ochronny zazwyczaj: 50 cm
okres ochronny: od stycznia do końca kwietnia
Metody połowów:
spinning, żywiec, pater noster,
Porada wędkarska:
Szczupaka podobnie jak okonia znajdziemy w miejscach gdzie z łatwością może schować się i być niezauważonym dla drobnicy, jednocześnie mając pole manewru i szybkiego ataku na swoją ofiarę. Bardzo często przebywa przy powalonych drzewach, ukryty w roślinności podwodnej, trzcinach. Nie musi być to wcale bardzo zarośnięta kryjówka. Z doświadczeń wędkarzy wynika, że szczupak potrafi „stać” nieruchomo nawet za kilkoma wystającymi z wody trzcinami, które dają mu poczucie schronienia się. Najlepsze wyniki uzyskuje się wędkując wczesną wiosna i późną jesienią. Zauważono, że w sezonie letnim połowy szczupaka lepsze są we wczesnych i późnych porach dnia oraz przy pochmurnej pogodzie. W chłodniejsze dni proporcjonalnie odwrotnie.